Guvernul dă bani pe softuri gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La rectificarea bugetară din 18 august, Ministerul Comunicaţiilor a primit 49,6 milioane de lei, în principal pentru serviciile de închiriere de licenţe aferente produselor Microsoft. În acelaşi timp, ţări precum Marea Britanie sau Germania apelează la sisteme de operare gratuite.

De exemplu, în iulie, guvernul britanic şi-a sfătuit angajaţii să renunţe la programul de operare Microsoft şi să-l schimbe cu sisteme alternative gratuite, ca de exemplu Linux, arată Bloomberg. În plus, în locul suitei de editare a documentelor Microsoft Office ar trebui utilizat programul similar gratuit OpenOffice.

Mai citiţi şi:

Administratorul firmei care vindea softuri pentru interceptări ilegale rămâne după gratii

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Contract de 90 de milioane de euro

La noi însă, în februarie anul acesta, Guvernul a stabilit ca MCSI să plătească, până în 2012, în nouă tranşe egale, suma de 90,18 milioane de euro (TVA inclus) pentru dreptul de utilizare a unui număr de 163.427 licenţe Microsoft. Licenţele vor merge către 30 de instituţii, iar prima tranşă va fi plătită în 2010. Specialiştii spun însă că puteau fi folosite şi sisteme alternative.

„Acum nu mai este nimic de făcut, contractul trebuie respectat. În toată lumea, în sectorul public (n.red.) există programe pilot care folosesc astfel de sisteme", este de părere juristul Bogdan Manolea. Specialişii IT spun că sisteme open source (gratuite şi care pot fi îmbunătăţite de utilizatori) precum Linux sau Ubuntu pot înlocui sistemul Microsoft.

În Franţa, de exemplu, ministerul Educaţiei foloseşte un sistem open source pentru punerea în practică a unei reţele electronice în cadrul universităţii din Rennes. Întrebaţi de ce preferă soft-uri plătite în detrimentrul celor gratuite, oficialii Ministerului Comunicaţiilor nu au dorit să comenteze până ieri la închiderea ediţiei noastre. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite